Första sidan
Pelargonbilder
Här är du nu
Min hobbyförädling
Aktuellt
Pelargon och växtlänkar
English
Swedish

Nu är ju inte jag någon expert men...

Så här sköter jag mina pellisar

Mina pelargoner lever inte den bästa tänkbara miljön. Detta beror på att jag bor i lägenhet och därmed inte kan styra i vilket vädersträck som blommorna skall stå ute under sommaren. Tillika gäller detta också vinterförvaringen som inte sker i en källare med ca 8 -10 grader med industrilysrör, utan i mina tillgängliga varma torra fönster.

Vinterförvaring
Pga värmen måste de ha tillgång till mycket ljus men ändå inte förvattnas. En sak jag har kommit fram till är att gamla sorter är lättare än andra att förvara i lägenhet under vintern. Fågelägg/Äggskalspelargoner, Stjärnpelargoner och Tulpanpellisar tillhör de som jag har haft svårast med(även de äldre sorterna).

Det X-tra lyset jag tillför mina pelargoner, är via ett (50 cm) akvarielyse med ett lysrör som är till för att öka växtlighet i akvarier. Detta är upphängt i ett fönster där jag också har en bänk framför för att få plats med fler plantor. Invändigt har jag klätt hållaren med hushållsfolie för att öka ljusmängden. Under detta ställer jag så många jag kan utav de jag är mest rädd om, övriga får stå under vanlig fönsterbelysning. Jag skruvar även ned värmen på elementet där "lysrörs"-pelargonerna står men jag måste dock ha lite värme själv... *LOL*

Ett bra tips är att ta bort ytterkrukorna när pelargonerna tas in och ställ dem på fat istället. På detta sätt kan man styra vattningen lättare till var och en av de olika plantorna. Vattningen skall minskas efterhand som vintern tar vid. Vattnar man för mycket, ruttnar pelargonerna från basen. Den svåraste tiden är mellan slutet av december fram till februari. Om plantan har långa grenar och börjar att ruttna försök att skära av ett skott så långt ifrån den ruttnande delen som möjligt och plantera detta i ny jord. Vattna inte om den nya jorden redan är fuktig, utan sätt en påse om krukan och knyt till. Gör ett litet lufthål. Har du tur så tar skottet sig och din pelargon är räddad.

Jag klipper ej ned eller planterar om pelargonerna när de tas in, utan detta gör jag i slutet av februari- början på mars när man ser att de börjar skjuta skott igen. Däremot så vattnar jag plantorna med pyrex de sista gångerna innan de tas in.
Skotten som sedan tas framåt våren då jag ansar plantorna, planteras och på så sätt erhålls fler plantor. Samtidigt som beskärningen, planteras pelargonerna om i ny fräsch jord. Pelargonerna skall ha trångt om fötterna och skall därför inte huseras i för stora krukor.

Sommarförvaring
Min balkong ligger numera i söderläge. Jag placerar trots detta ut en del av pelargonerna hos släkt och vänner.
Enligt många så trivs pelargoner i full sol, men det kräver att man avhärdar dessa under en tid. Jag tycker att vår sommar här uppe i norr är för kort så jag föredrar halvskuggigt skyddat läge med mycket värme och lite vind för att få plantorna att trivas bäst.Glöm inte att kika in på min bildsida...